08 februára 2007

Valentin




Viem, že valentínsky boom so všetkými tými srdiečkami a čokoládkami a pohladničkami prišiel až s príchodom zamerikanizovaného konzumného spôsobu života, založeného na princípe reklamy na všetko. Azda troška z histórie vybočí zo stereotypných príprav na štrnásty február.

Iste viete, (alebo nie!!!) že pred viac ako tisíc sedemsto rokmi žil kňaz, ktorý podporoval lásku rímskych vojakov tým, že ich potajomky oddával s ich láskami i napriek zákazu rímskeho cisára. Za svoju protizákonnú činnosť bol posadený do žalára, kde pred smrťou, asi tušíte kedy, zanechal lístok s milostným vyznaním pre dcéru jedného z väzniteľov. Že vraj preto sa na milostné vyznania, ktoré píšeme v tento deň svojim láskouobšťastneným všetkým, podpisujeme Tvoj Valentín. I kňaz sa tak volal.

Týmto Vás chcem vyzvať všetkých, tých, ktorý sviatok svätého Valentína ctíte, ale i tých, čo nie, aby ste sa aspoň jeden deň v roku zamysleli nad tým, čo nám chcel kňaz Valentín svojim lístkom pre milovanú osobu povedať. Každý si v jeho odkaze nájde niečo iné. Jedno však viem. Nebude to nič, za čo by sa mohol ktokoľvek z nás hanbiť.

Prajem pekný predvalentínkovskýaláskyplný týždeň a veľa úspechov pri vyznávaní lásky. A v prípade, že sa odvážite uviesť nejaký zo svojich valentínskych zážitkov, prosím, neváhajte a požiadajte jedného z prispievateľov o jeho zverejnenie, či dokonca kontaktujte mňa zo žiadosťou o takúto možnosť. Ich uverejnenie sprostredkujem, ako ináč, dňa 14. februára.

2 komentáre:

maco povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.
maco povedal(a)...

Presnejšie informácie, keby niekoho zaujímalo, prečo sa oslavuje Valentín
nájdete
http://www.katnoviny.sk/Kn_2002/06_2002/obnova.htm