16 júla 2009

Prihlásenie motorového vozidla na Slovensku

PhDr. Janko Maurer mi poslal veľmi užitočný email, ktorý pomôže mnohým z vás (nás), ktorí sa vraciate (alebo sa budeme v budúcnosti vracať) na Slovensko, prihlásiť svoje motorové vozidlo. Postup môže byť rozdielny v každom okrese, ale väčšina úkonov bude podobná:

1. Kontrola originality – je vhodné si zohnať číslo a dohodnúť si objednanie, v prípade, že by bolo veľa áut, cena /66€ kontrola + 8,50 nálepky/. Keby ste narazili na takých pracovníkov, ktorí budú trvať na tom, aby ste mali potvredenie o vyradení vozidla z belgickej evidencie – Belgicko tento dokument nevydáva, pre tieto pracoviská plati metodické usmernenie č. 34, v ktorom to je zakotvené a nemajú s tým robiť problémy, požadujú technický preukaz /belgický/ a faktúru o kúpe vozidla – pre prípad si noste so sebou všetky doklady, overené papiere a hlavne peniaze.

2. Mestský úrad odbor dopravy – tam vystavia technický preukaz, budete potrebovať – faktúru o kúpe vozidla, belgický technický preukaz, certifikát o konformite, protokol o kontrole originality vozidla /dostanete od pracovníka kontroly originality, vyplníte tlačivo, budete potrebovať 66€ kolok + 4,50€ kolok, dostanete šek na recyklačný fond 66€.

3.
S novým technickým preukazom, zákonnou poistkou a ostatnými protokolmi odchádzate na dopravný inšpektorát, vyplníte tlačivo na prihlásenie vozidla + 66€ a čakáte na evidenčné čísla.

4. STK a EK - nepotrebujete ju, ak máte nové auto, je potrebná až po štyroch rokoch, ale ak budete chodiť mimo SR je vhodné si urobiť administratívnu STK a EK, poplatok 18€.

Takže:

66,00€ kontrola originality


08,50€ nálepky na auto o originalite

66,00€ vystavenie slovenského technického preukazu

04,50€ administratívny poplatok na MsÚ

66,00€ recyklačný fond

66,00€ polícia - vystavenie EČ

130,00 zákonná poistka (podľa typu vozidla)

407,00€ to máme 12261,30 SKK, vitajte v SR


Veľa šťastia a pekný deň prajem
J.M.

P.S.: Ďakujem za tento email. Verím, že pomôže mnohým. Ešte raz veľká vďaka...

1 komentár:

furki povedal(a)...

Chcel by som trochu poopraviť niektoré údaje. Technický preukaz, alebo osvedčenie o evidencii nevystavuje "mestský úrad" ale "obvodný úrad pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie". A spomínané metodické usmernenie nie je číslo 34 ale v skutočnosti je to "Metodicky pokyn c. 39/2007 na zabezpečenie jednotného postupu obvodných úradov pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie
a poverených technických služieb overovania vozidiel v súvislosti s jednotlivo dovezenými vozidlami" a je možné ho stiahnuť zo stránky http://www.testek.sk/files/meto/MP_39_2007_s_dodatkom_1-2-3.pdf