17 septembra 2008

Beh Terryho Foxa - pozvánka na podujatie.

V priestoroch SHAPE sa tento rok uskutoční beh Terryho Foxa 27.septembra 2008 o 11.00 hod. Registrácia účastníkov bude možná priamo v deň podujatia od 09.30 hod. v Rugby Clubhousev (pavilion na ihrisku) alebo online na webovej stránke www.shapeterryfox.com. Štandardná dĺžka okruhu je 5 km, ktorú je možné odbehnúť, odkorčulovať alebo len s rodinkou poprechádzať a tým pomôcť dobrej veci, ako boj proti rakovine určite je. Slovenská komunita sa minulý rok zúčastnila behu v malej skupinke a po absolvovaní predpísaného okruhu zúčastnení odchádzali s dobrým pocitom.


Terrance Stanley Fox sa narodil 28. júla 1958 vo Winnipegu a už v necelých devätnástich rokoch mu život ukázal svoju krutú tvár. Ochorel rakovinou kostí a v marci 1977 mu lekári amputovali pravú nohu. Z bolesti a utrpenia nielen jeho, ale aj ostatných pacientov, sa zrodilo Foxovo odhodlanie uskutočniť niečo pre boj s touto zákernou chorobou a splniť si tak svoj veľký sen - prispieť k objavu lieku proti rakovine.


Príbeh mladého hrdinu sa stal podnetom pre zorganizovanie Behu Terryho Foxa, humanitárnej akcie, ktorej zmyslom je vyjadriť solidaritu s ľuďmi chorými rakovinou a pomôcť v boji proti tejto chorobe. Prvý beh, ktorého tradícia je v súčasnosti už pevne zakorenená, sa uskutočnil hneď 13. septembra 1981 na 760 miestach Kanady aj v iných častiach sveta. Zúčastnilo sa ho viac ako 300 tisíc ľudí a zisk bol 3,5 milióna dolárov.


Vo svojej domovine sa Fox stal národným hrdinom, je najmladším držiteľom Rádu kanady a Meča nádeje, ocenení Americkej onkologickej spoločnosti. Posmrtne ho uviedli do športovej siene slávy, jeho portrét vyšiel na známkach, v Skalistých horách po ňom pomenovali jeden z vrchov a na jeho počesť vztýčili sochu. K odkazu športovca, ktorého meno nesie aj niekoľko škôl, sa hlási viac ako 50 krajín zo všetkých kontinentov.

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

prosím o zverejnenie mien a fotografií účastníkov, škoda, tohto roku sme boli na Slovensku a nemohli sme sa zúčastniť.
M.Č.